Alles over ACT Therapie

Het is een positieve ontwikkeling van de laatste jaren: er is steeds meer aandacht voor de mentale gesteldheid van mensen. Door deze ontwikkeling zijn er steeds meer verschillende cognitieve gedragstherapieën die aandacht hebben voor mindfulness, waaronder ACT therapie. Het kan natuurlijk zo zijn dat deze soort therapie je nu nog niets zegt, daarom zal er in deze blog dieper op deze therapie worden ingegaan.

Wat is ACT precies?

De afkorting ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy en is een soort cognitieve gedragstherapie. In deze therapie combineer je aanvaardings- en mindfulness strategieën met strategieën voor gedragsverandering om uiteindelijk mensen te helpen vervelende gebeurtenissen uit het verleden te accepteren, zodat ze meer aandacht hebben voor de belangrijke dingen in het leven. Een aantal fasen die je in deze therapie doorloopt zijn het accepteren van situaties, afstand nemen van gedachten en flexibel omgaan met jezelf. Nadat je deze stappen hebt doorlopen ga je over tot aandacht voor het hier en nu, bedenken wat je zelf nou eigenlijk echt belangrijk vindt en meer aandacht geven aan je waarden.

Wanneer is ACT Therapie nodig?

Wanneer je lijdt aan klachten van depressie, angst- en dwangstoornissen en/of chronische pijn is het aan te raden om aan ACT Therapie te gaan beginnen. Deze therapie leert je namelijk om op een andere, betere manier om te gaan met de pijn die je ervaart. Je hoeft er namelijk niet altijd tegen te blijven vechten, maar je kan het ook omdraaien in iets dat je leert te accepteren. 

Hoe ziet een behandeling er uit?

Tijdens een behandeling zal je aan verschillende oefeningen werken die je bewust maken van je gedachten en gevoelens. Deze gedachten wil je na een tijdje niet meer meeslepen en dus wil je een nieuwe richting bepalen in je leven. Door middel van praktische ervaringsoefeningen wordt er in de therapie veel gebruik gemaakt van het vertellen van iedereen zijn verhalen.

Voorbeelden uit de praktijk

Om je een iets beter beeld te geven van een situatie waarin ACT Therapie je zou kunnen helpen, is dit een voorbeeld vanuit de praktijk. Stel, je bent een enorme voetbalfanaat en staat elke week fanatiek met goede moed weer in het veld. Na een aantal jaar krijg je fysieke klachten aan je knieën, waardoor je lichaam steeds weer onder het voetballen lijdt. Ook je vrouw is erop tegen dat je elke zondag gaat voetballen in plaats van met haar naar de woonboulevard. Tegen beter weten in blijf je toch door voetballen, omdat je het niet kan missen. Dit heeft nog meer fysiek ongemak en frustratie als gevolg. ACT kan je hierbij helpen om je pijnklachten te accepteren en stil te staan bij wat je nou echt belangrijk vindt. Zo neemt het plezier voor jou en je omgeving weer toe!